Tenkrát i dnes jsou drbny stejné .....

5. 02. 2018 14:43:23
V minulém století bylo samozřejmostí, že křestní jméno kluka bylo vždy po otci a holka po mámě. Další dítě dostalo jméno p vzájemné dohodě rodičů

Náš rod používal přijmení Wünsch, podle záznamů již v sedmnáctém století. Které se nacházeli v knihách obce Braník - Dvorce. Začátkem let 1900 - sídlila rodina W. na hořejším konci Kateřiské ulice. Samozřejmě také pěstovali zeleninu. Děti dorůstali a pomalu odcházeli z domu za prací, vyučeni zedník, tesař, pokrývač .... Rodiče onemocněli, otec poměrně mladý zemřel na souchotiny a matka o něco později na rakovinu. Rodina byla silně věřící církve katolické .

Po smrti otce se hlavou rodným soudcem,, diktátorem a jediným rádcem, který měl pravdu .Dětem Karlovi, Bohušovi, Láďovi a Marii schválila založení rodiny, protože si brali čisté křesťany. Jenom Pepíkovy zakázala se stýkat s obecním parchantem Růženou i přes zákaz matky stali se manželé. V té době byla ještě plnoletost až po dovršení dvaceti jedna let. Po světové krizi kdy se těžko hledalo zaměstnání, se v roce 1935 narodil Pepovi a Růžence syn Ladislav jméno po bratrovi Růži, který padl ve válce. Protože nedostal jméno po otci, jak bylo zvykem, opět babička dítěti jinak neřekla než obecní parchant, kdo ví s kým ho má.

Bylo po druhé světové válce, nastal odsun německých rodin ze Sudet, mezi obyvateli se hledali udavači, spolupracovníci s nacisty a také německé organizace „Fangle“

Poprask v obci Braník nastal, když se zjistilo, že v této organizaci působil bratr mého otce Bohouš Wünsch, který bydlel nad obcí a svoje řemeslo pokrývač většinou vykonával ve městě. Za členství v organizaci německé Fangle potrestán. Jeho skutek poznamenal celý rod, vždyť v té době byl Braník stále ještě vesnice. Otec si myslel, že když změníme podpis z německého Wünsch na český Vinš lidé naší rodinu odliší, Samozřejmě, že jsme zůstali rodinou Josefa a Růženy Vinšových, kteří měli pět dětí, čtyři holky a prvorozeného kluka Ladislava, Živily se zahradničením do doby než museli předat podnikání státu.

Strýc „sloužil Fangli“ a jeho syn - bratranec, o několik roku starší pokračoval ve spolupráci s STB a jak se v obci šuškalo dost intenzivně a dovoloval si dost v odmění, že mu všechno projde. ‚Čeho je moc toho je příliš. Dlouho docházelo na Dobešce k přepadání žen. Pachatelem byl bratránek Bohouš. Dostal rok a fešáčky kriminál v Ruzyni, Byl vyučený instalatér a tak denně po snídani opoúpuštěl vězeňskou brán a chodil sám za prací. Styky se vyplatili

V šedesátých letech jsem dělal na PZO technika – zásobáře příslušenství k textilním strojům, Plat 1400,- Kč hrubého, ale museli jsme si hrát na honoraci, chodit stále upraní s kravatou, služební cesty na Moravu jen v letadle nebo první třída rychlíku. Ze všeho nejvíc jsme se vozili služebním auty TATRA 603. Měl jsem 40 dodavatelů po celé republice. Krátil jsem si pracovní týden aspoň jednou služební cestou. V ten den přijela 603 před bydliště kolem šesté hodiny, řidič vystoupi a spěchal mi otevřít dveře vozu, Tento rituál jsem měl s klukama dohodnutý, aby hlouček bab měl o čem povídat. Bavili jsme se celou cestu, že nám to báby zbaštili, někdy se to opakovalo při dojezdu. Moje matka ráda některé věci zveličovala a tak když se ji ptali sousedky co dělám, že mě vozí do práce autem, řekla pyšně že jsem „ kádrovák“ na PZO. Padlo to jak bomba z nebe a rázem jsem se stal „černou ovcí“ , jak říkali rodáci. Co se divíte, vždyť Bohouš je po otci. Tak mě lidé jmenovali celou doba a jméno mám Ladislav mě nenapadlo jaké to všechno dohromady bude mít následky. Konec byl jednoduchý, odešel jsem z Veletržního paláce ze „zdravotních důvod

Autor: Ladislav Vinš | pondělí 5.2.2018 14:43 | karma článku: 16.12 | přečteno: 536x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Fotoblogy

Marek Trizuljak

Od prvního jarního dne k Velikonočním svátkům

Rovnodennost, první jarní den, úplněk a brzy poté velikonoční svátky. Obrazové dojmologie ... ... ...

28.3.2024 v 15:39 | Karma článku: 10.80 | Přečteno: 93 | Diskuse

Jaromír Šiša

Auto moto veteráni všude možně i jinde.

Třeba pod střechou velkých prostorných i malých útulných muzeí. Nebo na všech možných srazech, případně je potkáváme jen tak v prostoru. Pro svoji krásu a eleganci je obdivujeme a s úctou k těm, kteří jim vdechli nový živý život.

28.3.2024 v 10:03 | Karma článku: 35.71 | Přečteno: 1757 | Diskuse

Petr Široký

Jak jsem potkal brouky (Díl LXII. - Rokycany 12 - Jaro je tu)

Broučí znalosti většiny z nás plynou z dávné četby Ferdy Mravence a občasného setkání s druhem dostatečně velkým či nápadným, aby si ho člověk povšiml – střevlík, beruška, chroust, zlatohlávek.

28.3.2024 v 8:42 | Karma článku: 16.13 | Přečteno: 166 | Diskuse

Martina Pazourová

Po dešti......

Nenapadá mě nic jiného, než text písně paní Judity Čeřovské.Foto Nikon D 70. Jo, a dalo to docela fušku :-)

25.3.2024 v 23:00 | Karma článku: 12.40 | Přečteno: 212 | Diskuse

Veronika Foglová

Květná neděle 2024

Uteklo to jako voda, a svatopostní doba nám vstoupila do své závěrečné fáze - Svatého týdne, po němž nadejdou Velikonoce.

24.3.2024 v 15:21 | Karma článku: 11.17 | Přečteno: 157 | Diskuse
VIP
Počet článků 565 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1194

Jsem důchodce, který stále miluje život  kolem   wunschlad@seznam.cz

 

 

  Map

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...